Miresevini, Vizitor. Ju lutemi identifikohuni ose regjistrohuni.

Identifikohuni me emrin, fjalekalimin dhe kohen e identifikimit

AlbtuX  |  Instalimi, rrjeti dhe riperditsimet e Linuxit  |   Boot-Manager, Disku i ngurte(Festplatte), Particionet  |  Ndarja e particioneve me gparted.
Faqe: [1]
  Printo  
Autor Teme: Ndarja e particioneve me gparted.  (Lexuar 678 here)
0 Anetare dhe 1 Vizitor po shikojne kete teme.
alko
Moderator i pergjithshem
Jr. Member
Postime: 59

AlbtuX

« : 03 Janar 2010, 12:11:36 am »

Në Linux në shpërndarjet e njohura siq janë Debian GNU/Linux, Ubuntu Linux, Linux Mint etj të cilat si tavolinë të punës kanë GNOME, për ndarje të particioneve përdoret gparted.
Instalimi bëhet si root me komandën:
Kodi:
apt-get install gparted
apo edhe:
Kodi:
sudo apt-get install gparted
Duhet patur parasysh se ndarja e particionit mund të bëhet kur pllaka nuk është e lidhur - kyçur (mount). Zgjidhja më e mirë është nëse këtë e bëni me një Live CD apo USB stick.
...Ajo çka më shtyri të shkruaj këtë artikull ishte edhe pyetja e Jasminit te FSH:
Citim
Kam nje pyetje : Ne notebook e kam te instaluar Edubuntu por eshte i instaluar ne nje particion dhe nuk ka particion te lire, une desha qe te krijoj nje dual boot duke futur dhe XP, por nuk mundem qe t'i ndaj disa gigabyte prej particionit ekzistues... Mundet te me tregoni se si behet kjo, qe te ndaj particionin ne Edubuntu???
startimi i gparted bëhet direkt nga terminali me komandën:
Kodi:
sudo gparted
apo nëse shtypim njëkohësisht alt+F2 dhe shkruajm
Kodi:
gparted
klikoni me t'djathtën te particioni që ke dhe pastaj shkon te Resize/Move dhe i merrë nga e majta madhësinë e dëshiruar (si në foto).
Kjo për rastin e Jasminit, kur ka të instaluar Linux dhe prej aty dëshiron të bënë një ndarje për Windows.

Në rastet tjera është e këshillueshme, që ndarja e re të bëhet nga e djathta - fundi.

Identifikuar

I gjithe materiali ne kete teme është i lëshuar nën licensën .
AlbtuX

Identifikuar
Faqe: [1]
  Printo  

Shko te: